Žal je zajtrk večkrat odrinjen iz dnevne rutine.  Preveč hitenja, stres, utrujenost, nespečnost in še več, vodijo v neravnovesje življenjskega sloga. Budnost pozno v noč se zjutraj razvije v brezglavo naglico, da le nebi zamudili šole, službe, nujnih opravkov, …

Precej bolje je in lepše bi bilo, če bi dan pametno načrtovali in si odmerili pravšnji odmerek časa zase, svoj mir, svoje telo in ne nazadnje tudi za primeren obrok.

 

Zajtrk je pomemben. Ima precej večji pomen kot kosilo ali večerja. Ni res, da naše telo popoldan po  službi, potrebuje obilen obrok, da nadomesti porabljeno energijo. Ni res tudi, da je večerja tista, ki mora biti v stilu polnega krožnika.

Zajtrk je tisti, ki je kralj med obroki.

Klasični teksti tradicionalne kitajske medicine in posebej dietetike sporočajo:

»Jesti vedno ob približno istem času.”

Yang se dopoldan povečuje in ob sončnem zahodu počasi tone v vse večji Yin. Zato jesti takrat, ko se preko dneva giblje Yang: zjutraj obilno, za kosilo manj, zvečer skromno. Vmes lahko dva manjša obroka (prigrizka) – dopoldan in popoldan.«

 

Med 9. in 11. uro je želodčni meridian na vrhuncu. Takrat je delovanje želodca optimalno, zato je ob tem času prebava veliko bolj živahna in efektivna. Želodec ima svoj energijski vrhunec in brez težav lahko opravlja svojo nalogo. Po 11h se vrhuncu približa vranica, ki ima tudi zelo pomembno nalogo – med drugim: transformacija hranil in razpošiljanje življenjske energije do uporabnikov; mišice, kite, možgani, srce, pljuča, …

Torej, zakaj nebi izkoristili tega časa?

Dober zajtrk krepi Qi želodca ter vranice in jača Yang za celi dan. Optimalna so energetsko topla živila (to so živila ki grejejo) in pripravljena s kuhanjem. Naj bodo taka, ki ne širijo vlage po telesu (zlasti mleko in mlečni izdelki).

Priporoča se:

  • Kuhana kaša iz mletega Prosa, Koruze, Ovsa. Ta žita dobro grejejo. Poleti se te nadomesti s pšenično kašo, ki je nekoliko hladnejša.
  • H kaši se lahko dodajo oreški in semena ali poleti – sezonsko sadje v zmernih količinah.

Oreški in semena so zelo hranljivi in večinoma topla živila. Idealni so za izgradno QI in Yang-a v telesu. So hitri ko je telo potrebuje takojšnje uravnoteženje zlasti takrat ko se pojavi deficit energije. Orehi, Pinjole, Arašidi in Kostanj se priporočajo pri telesni šibkosti. Ko napade hlad, so dobri Kostanj in Orehi. Ob pomanjkanju telesnih tekočin in vlage (ob hudi poletni vročini) pa Sončnična semena.

  • Po potrebi se kaša lahko sladka z medom, javorjevim sirupom, melaso, trsnim sladkorjem, …
  • Črni čaj in kava v zmernih količinah.

Izogibati se je treba hladnim in mrzlim živilom. Ne malokateri zjutraj najraje seže v hladilnik in na duška spije hladen pomarančni sok. Nikar! Kot večina sadje je pomaranča  hladno živilo in bo v teli vneslo precej Yin- a. Zato zjutraj niso priporočljivi sadni sokovi, surova živila in mlečni izdelki.

Mleko in mlečni izdelki vnesejo v telo več vlage, zato se bolj priporočajo ob večerji. Za zajtrk pa le v manjših količinah, ko je delovanje vranice dobro. Namreč preveč vlage vranici škoduje, ji otežuje razpošiljanje esenc po telesu. Posledica so edemi, nabiranje tekočin v telesu, težke noge, utrujenost in podobno

 

 

PA DOBER TEK

 

Sorodni izdelki

Kineziologija

STRAH

  STRAH Strah je čustvo, ki porablja Ledvični Yin in Jing (esenca) Ledvice so odgovorne za vse kar se dogaja na področju izločanja tekočin in reprodukcijo. Razlog za pomanjkanje ledvičnega Qi je med drugim tudi Preberi več…

Kineziologija

Yin in Yang

Yin in Yang Yin in Yang sta stara kitajska izraza temeljnih načel sveta. Sta nasprotje in komplementarnost. Kaj to pomeni? Brez Yin-a ni Yang-a in obratno. Sicer nasprotna a kljub temu soodvisna in neločljiva. Primer Preberi več…

Kineziologija

Duševno zdravje in prehrana

Kaj jemo in kaj pijemo? Vse to vpliva ne le na fizično, pač pa tudi na duševno zdravje. Na naše misli, občutke in vedenje. APSM ugotavlja, da vsk šesti prebivalec Evrope doživlja stiske – anksioznost, depresija. Preberi več…