Teorija zahodne dietetike je osredotočena na sestavo hranil, to je na vsebnosti ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, ter vitaminov, mineralov in elementov v sledovih.

Vzhodni pogled pa po drugi strani pa sledi kvaliteti in holističnemu konceptu yin-a in yang-a in ponazarja kako toplotna (termična) narava in okusi živil vplivajo na telo.

Že Hipokrat je prehrani dal posebno mesto pri zdravljenju različnih bolezni. Tudi Tradicionalna Kitajska Medicina tesno povezuje živila in zdravilna zelišča s terapijo. Hranila razvršča po 4 osnovnih kriterijih:

Toplotna narava: vroče, toplo, nevtralno, hladno in mrzlo

Okus: sladko, grenko, kislo, slano, ostro

Omrežje organov: vranica, želodec, pljuča, debelo črevo, ledvica, mehur, jetra, žolčnik, srce, tanko črevo

Smer gibanja: navzgor, navzdol, padanje, plavajoče

Znani kitajski zdravnik Sun Si Miao (l: 581 – 682) pravi: “Da bi telo ohranilo ravnovesje in harmonijo zahteva le pravilno prehrano.«

Kategorije: Kineziologija

Sorodni izdelki

Kineziologija

STRAH

  STRAH Strah je čustvo, ki porablja Ledvični Yin in Jing (esenca) Ledvice so odgovorne za vse kar se dogaja na področju izločanja tekočin in reprodukcijo. Razlog za pomanjkanje ledvičnega Qi je med drugim tudi Preberi več…

Kineziologija

Yin in Yang

Yin in Yang Yin in Yang sta stara kitajska izraza temeljnih načel sveta. Sta nasprotje in komplementarnost. Kaj to pomeni? Brez Yin-a ni Yang-a in obratno. Sicer nasprotna a kljub temu soodvisna in neločljiva. Primer Preberi več…

Kineziologija

Duševno zdravje in prehrana

Kaj jemo in kaj pijemo? Vse to vpliva ne le na fizično, pač pa tudi na duševno zdravje. Na naše misli, občutke in vedenje. APSM ugotavlja, da vsk šesti prebivalec Evrope doživlja stiske – anksioznost, depresija. Preberi več…