Današnje jutro se je začelo v znamenju ciljev. Kako pravilno sestaviti izjavo, ki bo predstavila moj cilj.

Ciljev je lahko nešteto. Od tistega glede  odnosa z nadrejenim,  poslovnega uspeha, financ, morda selitev, nakup stanovanja ali avtomobila… pa vse do čisto intimnih, osebnih ciljev; na primer moja notranja rast – duhovna rast.

In potem se postavi vprašanje: Kako besede postaviti v izjavo, ki bo delovala in me res spodbujala na poti do cilja? Največkrat se zatakne ravno tu. Vsi dobro vemo, da mora biti cilj jasen, specifičen, pozitiven, merljiv, časovno omejen in podobno. V stilu SMART.

Ampak pomembno je še nekaj: postavitev in zapis cilja je tudi nagovor naši PODZAVESTI.

Podzavest je izjemen »stroj«, ki se nikoli ne ustavi. 24h/dan je v pogonu, koordinira vse življenjske funkcije (dihanje, sečni utrip, prebava, telesna temperatura, …). Znotraj tega velikega, pod vodo skritega dela plavajoče ledene gore (kot jo je predstavil Sigmund Freud) se skriva še marsikaj. Želje, čustva, prepričanja, dolgoročni spomin, motivi, vrednote, … Ne razglablja kako in zakaj.  Enostavno izvrši komando – naročilo, ki ga dobi s strani zavesti. Tudi časa ne pozna. Zanjo je edini »čas« ZDAJ. Ni preteklosti in ni prihodnosti.

Pa še nekaj: v podzavesti so doma slike, občutki, domišljija, vizualizacija, kreativnost ter neprestano učenje. Zanimivo je, da besede »NE« ne pozna.

Na drugi strani ja naša zavest – misli, misli in še enkrat misli, razmišljanje, premlevanje, načrtovanje, kratkotrajni spomin … nasičena z vsem kar ji pride na pot. Zavest se odloči, čez čas morda premisli in odloči za nekaj drugega.

In zdaj se vrnimo nazaj k sestavljanju izjave. Katero stran bi najraje nagovorili? Zavest, ki bo mogoče po tehtnem premisleku zavrnila ponudbo (cilj), ker bo ugotovila, da pač nima časa, nima smisla, je nemogoče ali preveč iz cone udobja?

Ali bi raje nagovorili podzavest, ki brez ugovora sprejme vsako naročilo?

Prepričana sem, da vam je postalo jasno – podzavest.

Torej, cilj bo napisan tako, da ga bo podzavest razumela. Kako?

Tako da se vidim v tej situaciji, ki je moj cilj. Čutim ta trenutek in ga občutim z vsemi čutili (pa naj bo to zvok brnenja novega avtomobila, vonj na novo natisnjene knjige, tekstura mivke ali dotik nežnega vetriča na tisti sanjski plaži, …) Ustvarim si  stanje uma in telesa ko je cilj dosežen.

In nikar ne pozabite – NIKALNIC podzavest ne pozna.

» Ne bom« = »Bom«      za podzavest.

Torej pazite, česa ne želite

Sorodni izdelki

Blog

Za resnično srečo: osredotočite se na svoje občutke, NE na cilje!

  V nasprotju s tem, kar so nam povedali, nam doseganje ciljev NE daje trajne sreče. Prizadevanje in doseganje ciljev je NAMEN sreče. Ker se na koncu evforija izgine in smo spet tam, kjer smo bili prej. Kar Preberi več…

Blog

TREMA

TREMA Beseda trema je že kar precej oguljena. Izrečena je bila in bo še  neštetokrat Trema pred nastopom ,  pred spraševanjem,  pred izpitom, pred razgovorom za službo,  … tudi trema pred čisto običajnimi vsakdanjimi stvarmi, Preberi več…

Blog

Vrednote in otrok v 21. stoletju

Torej katere vrednote bodo potrebovali otroci, ki odraščajo v 21. stoletju? Mogoče bo  odgovor presenetljiv: enake vrednote, ki so omogočile uspeh prejšnjim generacijam: spoštovanje, odgovornost, trdo delo, integriteta, sočutje itd. Povečana prisotnost socialnih medijev vsekakor Preberi več…