TREMATrema

Beseda trema je že kar precej oguljena. Izrečena je bila in bo še  neštetokrat

Trema pred nastopom ,  pred spraševanjem,  pred izpitom, pred razgovorom za službo,  … tudi trema pred čisto običajnimi vsakdanjimi stvarmi, če so le malenkost drugačne in nanje nismo povsem pripravljeni . Vsak bližajoči dogodek, še bolj pa če je nepoznan, nov  lahko izzove pojav treme.

Psihologi jo definirajo kot vrsta bojazni, ki je povezana z razmišljanjem o prihodnosti. Torej gre za razmišljanje o nekem dogodku, ki se bo zgodil v prihodnosti. Preko premlevanja tega dogodka pa si lahko povsem slučajno ustvarimo strašljivo predstavo. Dogodku / situaciji dodamo pridih grožnje. Seveda pa je ravno ta pridih pravi magnet za tremo. Niti ni pomembno, kakšen bo dogodek. Pomembno je, da ga miselno označimo kot grožnjo (majhno ali veliko).

 

Trema pa ima tudi zanimivo lastnost, ki se je v času njenega trajanja ne zavedamo.

Pred situacijo se trema  stopnjuje. Stopnjevanje traja vse dokler se situacija/dogodek ne začne odvijati – torej vstopi v sedanji čas. V »Tukaj in zdaj«.

To pa je trenutek, ko se trema razgradi in izgine. Kar pa je povsem logično, saj je njen vir – razmišljanje o prihodnosti, izginil.

Zato si dobro zapomnite:

trema ima tako dolg rok trajanja, kot traja pot do situacije. Prej ko začnete razmišljati o »grozeči« situaciji, več časa bo vaša »najboljša« sopotnica … vse do trenutka “Tukaj in zdaj”

Nasvet: če vas dogodek / situacija čaka šele konec naslednjega tedna, posvetite misli raje stvarem, ki jih opravljate danes.  Do konca naslednjega tedna je še kar nekaj dni, kaj ne?

Kategorije: Blog

Sorodni izdelki

AKTUALNO

Čuječnost z Alenko

Čuječnost je odličen pomočnik pri branju »priročnika«. Z njegovo pomočjo lahko lažje razberemo in preberemo napisano, pomagamo telesu k dobremu počutju in umu, da se umiri.

Blog

Vizualizacijska meditacija

Kaj je vizualizacijska meditacija? Vizualizacijska meditacije je združitev prakse meditacije s tehnikami vizualizacije. Pri meditaciji izostriš fokus z spremljanjem toka dihanja ali s ponavljanjem mantre. To je praksa, ki temelji na umirjenem razmisleku. Vizualizacija pa Preberi več…

Blog

NASPROTJA – POLARNOST ki vladajo znotraj nas

Vsebujem nasprotja Ukvarjanje z polarnostjo, nasprotji, je značilno za vseh nas. Vendar to ne sme pomeniti zavračanje nasprotij. Nasprotja so del nas . Pomislite nase kot krog z različnimi polarnostmi – vsaka na svojem koncu. Preberi več…