Kaj je vizualizacijska meditacija?

Vizualizacijska meditacije je združitev prakse meditacije s tehnikami vizualizacije. Pri meditaciji izostriš fokus z spremljanjem toka dihanja ali s ponavljanjem mantre. To je praksa, ki temelji na umirjenem razmisleku.

Vizualizacija pa je tehnika, ki nam pomaga da izkusimo občutke, povezane z doseganjem cilja. Občutki so zakoreninjeni v vizualnih slikah in drugih senzoričnih občutkih.

Tehnike vizualizacijske meditacije uporabljajo številne javne osebnosti, kot tudi uspešni podjetniki. Znanstveniki ugotavljajo, da lahko vizualizacija učinkovito pripomore k izboljšanju zdravstvenega stanja.

Kakšne so prednosti vizualizacijske meditacije?

Že sama meditacija ima številne koristi – znižuje krvni pritisk in srčni utrip ter umiri um. poleg tega pa vizualizacija pomaga k napredku. Kaj je vizualizacijska meditacija in kaj lahko pridobite od kombinacije obeh?

Povečanje pozornosti – ko izvajate to tehniko, razvijate bolj pozitivni pogled. Naučili se boste odstranjevati negativne samogovore, ki vas morda blokiralo leta in leta. Razvili boste navado reševanja težav na bolj pozitiven način, saj bo vaš pogled usmerjen v pozitivno smer.

Številni športniki pred tekmami vizualizirajo sebe med tekmo – tek po dolgih progah, podaje žoge, met na koš, gibi med plavanjem v bazeni ali kar koli je del njihove discipline. Študije, ki so bile opravljene kažejo, da so košarkarji s pomočjo vizualizacijske meditacije izboljšali procent zadetkov pri prostih metih – samo z vizualizacijo, brez da bi vadili z žogo.

Znanost ki stoji za vizualizacijskimi tehnikami se nanaša na nastajanje novih nevronskih povezav. Ko še naprej samo vizualizirate določeno aktivnost, se ustvarjajo nove nevronske poti in vzorci, na enak način, kot če bi to dejansko počeli. Možgani se na tak način trenirajo. Živčni  sistem telesa se spodbudi le s samim vizualiziranjem.

Več o tem pa v FB skupini: Skupina ustvarjalne Vizualizacije

Kategorije: Blog

Sorodni izdelki

AKTUALNO

Čuječnost z Alenko

Čuječnost je odličen pomočnik pri branju »priročnika«. Z njegovo pomočjo lahko lažje razberemo in preberemo napisano, pomagamo telesu k dobremu počutju in umu, da se umiri.

Blog

NASPROTJA – POLARNOST ki vladajo znotraj nas

Vsebujem nasprotja Ukvarjanje z polarnostjo, nasprotji, je značilno za vseh nas. Vendar to ne sme pomeniti zavračanje nasprotij. Nasprotja so del nas . Pomislite nase kot krog z različnimi polarnostmi – vsaka na svojem koncu. Preberi več…

Blog

Beta in alfa možganski valovi

V Alfa stenje se lahko s posebnimi tehnikami spustimo kadarkoli je to potrebno – in glede na možnosti, ki nam jih daje – poslužujejo se ga vsi uspešni športniki. Vedno več pa je tudi podjetnikov, ki ga s pridom izkoriščajo za načrtovanje, odločanje, ustvarjanje