Blog,  Coaching

4 koraki do mojih Temeljnih vrednot

ugled, moč, uveljavljanje, socialna pomoč,
avtoriteta, bogastvo, sreča, uspeh, sposobnosti,
ambicije, vplivnost, užitki,zabava, prosti čas,
varnost, mir, poštenost, dobrota, morala, red,
zakon, družina, zvestoba, prijateljstvo, razumevanje,
vera, modrost, pogum, osebnostna rast, privlačnost,  
avantura, vznemirljivo življenje, harmonija

Vrednote so bistveni sestavni del življenja. So tisto, za kar si človek prizadeva in daje veliko več pozornosti. V bistvu so vrednote odgovori na vprašanje – kaj in kako naj se v tem trenutku odločim?

Ko   (Sigmund_Freud) deli  posameznikov um na 3 dele, je super ego (nad jaz) tisti ki predstavlja skupek vrednot in prepričanj prevzetih iz okolja.

Super ego v svojem delovanju ne zaveda realnosti. Vse kaj se v njem nahaja, je povzeto iz okolja in načina dojemanja okolja ljudi, ki so nam te temeljne vrednote in prepričanja vtisnili. Kdo so ti ljudje? Najprej starši, nato paleta ljudi ki jih srečujemo tekom mladosti (učitelji, sošolci, prijatelji) in še kasneje (vzorniki, motivatorji, sodelavci, nadrejeni).

Super ego teži k popolnosti in strogemu ravnanju po jasnih pravilih (vrednotah in prepričanjih).

 

Pa vedno ni tako. Kolikokrat so naše vrednote kršene zaradi okoliščin?

Ali opravljate delo, ki je v skladu z vašimi vrednotami? Ali morate na delovnem mestu izvajati tudi take naloge, ki niso ravno v skladi z vašimi vrednotami, pa jih vseeno opravite?  Navedla sem samo 3 vprašanja, ki se dotikajo le delovnega mesta. Lahko pa bi postavila še nešteto drugih vprašanj, ki se dotikajo vsakdana. Pa pustimo to zdaj.

Vsekakor  prepogosto prekršimo svoje vrednote zavoljo dobrega občutka varnosti (namreč delam tam, kjer se ne počutim najbolje, delo me ne izpolnjuje, a redna plača prihaja vsak mesec).

Kar pa je še bolj pogosto: Ljudje sploh ne vedo, katere so njihove temeljnih vrednote. Tu ne želim govoriti o vrednotah, ki veljajo splošno v družbi. Želim vas spodbuditi, da razmislite o svojih – osebnih vrednotah. Jih poznate? Imate zapisane? In ko nastopi dilema, se naslonite nanje in na podlagi njih poiščete pravi odgovor?

Zgoraj je naštetih le nekaj primerov temeljnih vrednot. To je le peščica vseh. Vaša naloga pa je, da najdete svoje.

Kako?

Navedla bom 4 enostavnih korakov. Za vsak korak si vzemite dovolj časa za razmislek in brez hitenja zapisujte vse kar vam prihaja na misel.

  1. Korak: Pomislite na nek dogodek v preteklosti, ki vas je resnično napojil z radostjo, veseljem, ponosom, zadovoljstvom. Opišite ta dogodek. Kateri elementi so sestavljali ta dogodek.  Bodite natančni!  Zapišite občutke. Kakšni so?

 Kaj počnete? Ste sami, ali obkroženi še z drugimi ljudmi? Kdo so ti ljudje? Kaj počnejo?  Kaj še prispeva k zadovoljstvu, sreči, veselju?

  1. Korak: Ko so naše vrednote kršene, prihaja do občutkov krivde. Nekje globoko v nas se zbudi krivda in obžalovanje. Če se takrat ustavimo, bomo vedeli zakaj. A vendar prevečkrat gremo preko teh občutkov in jih pustimo nerazrešene. Posledično se pojavljata še jeza ali pa globoka žalost in nezadovoljstvo. Poznate ta občutek, ko je potrebno v nedeljo popoldan vse pripraviti za nov delovni dan – ponedeljek? Vas to motivira, veseli ali napaja z melanholijo, žalostjo, tesnobo, … Prepričana sem, da je na vidiku nova kršitev vaših vrednot – ponedeljek in ponovno ta služba.

Po spominu poiščite dogodek, ko se vam je pojavil občutek obžalovanja, žalosti, neprijetnosti. Tako kot v prvem koraki, natančno opišite ta dogodek: Kaj počnete, kaj občutite, kdo je ob vas, …

  1. Korak: Aktivnosti – pri katerih aktivnosti (tudi hobiji) se počutite izpopolnjeni? Imate občutek, da ste vtoku. To so aktivnosti, kjer izgubite občutek za čas, ki mine prehitro.

Opišite te aktivnosti. Natančno zapišite vse občutke, misli, počutje. Kaj počnete? Kako počnete? Ste sami ali v družbi?

  1. Korak: Obstajajo tudi ljudje, ki nam dajejo navdih, so nam vzgled in nas motivirajo. Imate koga, ki vam je v vzgled?

Kdo je to? Kaj počne? Kako počne? Katere kvalitete ima ta oseba? Kaj je na tem človeku takega, kar vas resnično pritegne?

In zadnje: Ali kdo stopi do vas in prosi za nasvet? Ste se morda kdaj vprašali zakaj? Čemi je izbral ravno vas? Kaj imate vi, česar drugi nimajo? Kateri so vaši naravni talenti, kvalitete in spretnosti, ki so resnično vaši?

 

Na podlagi vsega zapisanega, boste gotovo ugotovili, katere so vaše vrednote. Za kaj se je vredno potruditi in vztrajati. Zapišite jih vsaj nekaj – 10. In po tehtnem premisleku, ustvarite svojih TOP 3 vrednote.