Blog

MEDITACIJA PETIH OBLAČKOV – NOTRANJI SMEHLJAJI

Uvodne besede:

Uravnana čustva so pomemben del zdravja. Če katero od čustev dominira počutju ali obnašanju, moti pretok energije.

Z meditacijo petih oblačkov ali notranjih smehljajev, sprostimo napetosti zaradi dominantnih čustev. To je ena najbolj učinkovitih metod ustvarjanja ravnotežja čustev.

Po Taoistični filozofiji, tradiciji so tako pozitivna kot negativna čustva povezana z določenimi notranjimi organi. Ključ do zdravje je zavedanje čustvenih energij ki prebivajo znotraj organov. Negativna čustva lahko preko tega zavedanja preobrazimo v vrline.

 

Vsi smo rojeni s krepostmi, kot so ljubezen, prijaznost, poštenost, spoštovanje, nežnost, pravičnost. Tekom življenja pa večkrat naletimo na številne težavne situacije, ki lahko izzovejo pojav negativnih čustev: jeza, nestrpnost, skrbi, žalost in strah. Ta čustva nemalokrat prevladajo in imajo zato negativne učinke na notranje organe, žleze, jemljejo življenjsko energijo in seveda vplivajo na zdravstveno stanje.

 

Taoisti svetujejo: Vsaka oseba  naj bi sprejela odgovornost za čustva, ki se pojavijo ne glede na dogodke. To velja za negativna čustva in vrline.

Praktični del:

Pomembna je pravilna drža: Sedimo vzravnano, hrbet je raven a ni napet. Stopala so na tleh. Roki počivata na stegnih, dlani obrnjene proti nebu. Jezik se dotika trdega neba.

Meditacija je delo na sebi. Vzamemo si čas zase. Točke navedene zgoraj so le navodila za postopek.  Pomemben je vrstni red, vse ostalo pa dovoljuje  domišljiji, da opravi svoje.

  1. Zapremo oči in si pred sabo ustvarimo sliko nasmeha. Lahko je to podoba samega sebe, nasmejan obraz, vesel dogodek, nekdo, ki ga imamo radi, prijetna slika iz spomina, …
  2. Osredotočimo se na center med obrvmi (ti. Tretje oko). Dopustimo, da se energija prijetne podobe zbere v tem središču.
  3. Ko je energija zbrana, jo pustimo, da se zlije preko obraza in glave zadaj. Začutimo, kako se iz točke med obrvni počasi zliva preko oči, lic, nosa, objame ušesa in ustnice (ustnice se v kotičkih dvignejo v prijeten, topel nasmeh). Čutimo tudi kako nas topla prijetna energija nasmeha objame tudi preko vrha glave in se zliva po tilniku navzdol na ramena. Nekaj časa si dovolimo uživati v teh prijetnih, toplih občutkih
  4. Osredotočimo se na pljuča in vizualiziramo oblak bele, bleščeče barve – barva kovine, pljuč. Med sproščenim dihanjem vanj pošljemo pogum in odpuščanje. Občutimo, kako se bel oblah širi v vsak kotiček naših pljuč in polni s pogumom, odpuščanjem in nasmehom.
  5. Ko so pljuča napolnjena z nasmehom, se oblak premakne navzdol proti ledvicam. Med potjo se počasi spreminja. Postaja moder, temno moder. Barva spominja na modo morje, globok ocean. Objame obe ledvici. Z vsakim vdihom pošljemo v oblak nasmeh miru in nežnosti. Občutimo toplino miru in nežnosti, kako prežemata vsak del naših ledvic. Uživajmo nekaj trenutkov
  6. Oblak se sedaj začne dvigovati navzgor proti desnemu rebrnemu loku, kjer so jetra. Zopet spremeni barvo. Postaja zelen – barva pomladi – Vanj vdihnemo nasmešek zelene barve = barva prijaznosti in velikodušnosti. Uživajmo v teh prijetnih občutkih.
  7. Sedaj se osredotočimo na srce. Vizualiziramo rdeč oblak in vanj pošljemo energijo nasmeha. Opazujemo oblak, kako postaja bolj in bolj žareč v čustvih ljubezni in spoštovanja. Uživajmo v teh občutkih nekaj časa