Blog,  Coaching

Miselna izkrivljanja: Posploševanje – Generalizacija

POSPLOŠEVANJE ali GENERALIZACIJA:

Ko smo otroci, se naravno najprej  naučimo posploševati. Kuža je kuža. Vendar ker ostalih živali še ne poznamo, bo oznako kuža dobil tudi maček. Vzrok za to je še v pomanjkanju znanja in s tem ni nič narobe. Sčasoma se naučimo ločevati pse in mačke, kasneje pa prav gotovo poznamo še celo vrsto pasem psov in mačk.

Tako posplošujemo in postavljamo v skupine. A tu bo govora o pretiranem posploševanju. Zelo pogosto posplošujemo negativne izkušnje in to prenesemo na vse druge situacije v prihodnosti. Ta način je zelo neprimeren in »boleč«, saj samodejno izdelamo  zaključke, dajemo nalepke.

” Vse je posploševanje. Tudi to”    

–   Mark Twain

Pretirano posploševanje je neučinkovito predvsem zato, ker je običajno nenatančno in zelo omejeno. Primer:« Grem na zmenek in ne dobim povabila  za naslednji zmenek.«  Če pri tem uporabimo izkrivljeno razmišljanje in pretirano posploševanje, lahko kaj kmalu pridemo do zaključka, da nikoli ne bomo dobili primernega partnerja ali romantične zveze. Zakaj? Ker nas oseba ni povabila na naslednji zmenek. »Nikoli me ne bodo prosili za naslednji zmenek.« Če temu resnično verjamemo, nas bodo take misli demotivirale ali celo uničile. In še več: Če verjamemo tem mislim, bo v prihodnje bolj malo verjetno da se bomo potrudili da dosežemo romantični zmenek ali celo prijeten partnerski odnos. In ponovno, če se bo to res zgodilo, potem lahko z lahkoto trdite, da so vaše napovedi izkrivljenih misli bile resnica.

 

Ponavadi, ko smo izkusimo nazadovanje se pridružijo tudi boleča čustva. To so močna čustva, ki vplivajo na naše razmišljanje in rezultat so potrditve izkrivljenega prepričana.  Dobra novica je, da je vse kar je potrebno narediti to, da obrnemo ta vzorec, proučimo način razmišljanja na način ki je bolj racionalen

  • Kakšni so “stroški” in koristi tega predvidevanja? Z drugimi besedami, je vredno, da je tako pritrjena na ta način razmišljanja? Če je to misel stanejo vas več, kot ste pridobivajo, razvijejo bolj učinkoviti, veljavni načini reagirati na situacijo.

 

  • Kakšni so dokazi za to napoved? Imate dovolj utemeljenih dokazov, da je to res? Ali pa mogoče obstaja tudi vrsta dokazov, ki to izpodbija? Ali obstaja način, da preučiš obe vrste dokazov – za in proti?

 

  • Na podlagi trenutnih dejstev, misliš, da bi vsakdo izdela isti zaključek? Če ne, razmislite, zakaj ne, in ali so lahko drugi sklepi učinkovitejši pri obvladovanju, ali pri doseganju želenega rezultata. Če bi nekdo bil v isti situaciji, kako bi razmišljal, katere misli bi mu bile v podporo?

Predstavljaj si prijatelja. Prijatelj se nahaja v enaki situaciji in te prosi za nasvet. Kakšen nasvet bi mu ti dal. Ali bo ta nasvet drugačen o tega kar si sam govoriš? In seveda zakaj bi dal prijatelju drugačen nasvet?  Ali bo prijatelju svetoval enako, kot si sam sebi dopoveduješ? In če ne, zakaj ne?

 

S takim samo-razmišljanjem – samorefleksijo  in razčiščevanjem lahko enostavno pridemo do povsem drugačnih zaključkov ki privedejo do boljših občutkov – samozavedanje, samozavest, samospoštovanje