Oglasna deska

Klinična (Medicinska) Hipnoza

 

Hipnoza ima pri nas še vedno negativen prizvok. Vzrok bo verjetno odrska hipnoza, ki seveda ne spada med
skupino resnih terapij. Je stvar zabave. Vendar je hipnoza po svetu, tudi pri vseh resnih evropskih in ameriških medicinskih in psiholoških združenjih priznana kot zelo uporabno terapevtsko orodje, ki ga poučujejo na številnih fakultetah.

Definicija hipnoze (Society for
psychological Hypnosis American Psychological Association) iz leta 1995 pravi:
Hipnoza je mentalno stanje ali udejanjanje domišljije.

Najnovejše raziskave pa pravijo naslednje: Hipnoza je budno stanje z usmerjeno pozornostjo, povečano sugestibilnostjo in zmanjšano zunanjo zavestnostjo. Hipnotično stanje se vzpostavi lahko na različne načine. Je stanje globoke relaksacije in intenzivne koncentracije. Zavest se odmakne od vsakdanjih skrbi ter misli in pusti odprto pot podzavesti, ki komunicira s terapevtom. Ker je zavest odmaknjena, se klient lahko osredotoči na reševanje problemov in težav,  brez vpletanja tesnobe, strahu, skrbi, bojazni in razmišljanj.

V hipnozi ne spimo, še vedno slišimo in naše fiziološke funkcije delujejo normalno. Smo je prijetno sproščeni v stanju ugodja in dobrega počutja.

Tako stanje se nam lahko zgodi večkrat na dan – gledanje zelo napete nogometne tekme ali filma – prav
gotovo nas v teh trenutkih ne zanima čisto nič. Naša pozornost je usmerjena v dogajanje na ekranu in vse ostalo je nepomembno.

Zgrešena
mnenja o hipnozi:

 • Ko sem v hipnotičnem stanju lahko izdam skrivnost: Ni res. Poveš samo tisto, kar želiš.
 • Iz hipnoze se ne bom zbudil: Ni res.
  Hipnoza ni spanje, je budno stanje usmerjene pozornosti, saj so možgani v aktivnem stanju, ki je enako tistemu v budnem stanju.
 • V hipnotičnem stanju izgubim razsodnost in
  razumnost: Ni res. 
  Hipnoza je popolnoma naravni
  proces, ki se nam dogaja vsak dan. Samo pomislite na napeto nogometno tekmo ali film. Ali nismo takrat pozorni samo na dogajanje na ekrani in na
  nič drugega? Ali pa  avtomatična vožnja avtomobila, ko se naenkrat
  znajdemo na cilju? Vse to je naravno stanje usmerjene pozornosti.
 • Iz hipnoze se ne bom zbudil: Ni res. Iz
  hipnotičnega stanja lahko izstopimo vedno, ko to želimo.

Razlika med Odrsko hipnozo
in Klinično ( Medicinsko ) hipnozo

Odrsko hipnozo lahko izvajajo laični hipnotizerji, medtem ko jo terapevti ne smejo. Klinična (medicinska)
hipnoza je namenjena terapevtski komunikaciji s klientom z namenom doseganja določenega terapevtskega cilja. Laična hipnoza  pa lahko povzroči veliko neprijetnosti in celo veliko škode, saj ni usmerjena v reševanje klientovih težav. Velik problem lahko postane, ko se laični hipnotizer sreča s psihotičnim (lahko je psihoza v latentnem stanji), močno emocionalno motenim, hudo depresivnim ali suicidalnim klientom. Nevaren je tudi nehoten priklic travmatskih izkušenj in
podoživljanje dogodkov iz preteklosti. Laični hipnotizer brez določenega znanja, takega stanja ne bo prepoznal.  Škoda je lahko nepopravljiva.

Medicinska hipnoza se
uporablja v zdravstvene namene. Torej pomaga pri:

 • Depresiji
 • Strahovih, anksiozah, fobijah
 • Dvig  samozavesti in znižanje treme pred javnimi nastopi, pred izpiti,
 • Krepitvi pozitivnega ega – pozitivne naravnanosti
 • Večanju učinkovitosti, motivaciji pri študiju
 • Zasvojenostih
 • Psihosomatskih motnjah in avtoimunih boleznih, odvisnostih (kajenje), motnjah hranjenja, motnjah spanja
 • Kroničnih bolečinah, migrene
 • Nespečnosti

Medicinska (klinična) hipnoza je varna 

Hipnoza je varna le, kadar jo izvaja za to usposobljen strokovnjak.

Izvaja se individualno in postopno.

Čuječnost in meditacije 

 

Naš um nas vodi v pretekle izkušnje
ali pa načrtuje prihodnost. Tako zelo redko pa dovoli, da se za trenutek ustavimo, pogledamo okoli sebe, zaznamo ta trenutek, tukaj in zdaj. Pa naj bodo pomladanske barve cvetlic, njihov svež vonj, ali pa življenje, ki se ravno
sedaj odvija. Izgubljeni na časovnici ne najdemo trenutka večnosti. Uma ne moremo utišati. To kar počne je vendarle njegovo delo.

Lahko pa ga izurimo v čudovitega služabnika, ki bo z nami dobro sodeloval. Kako?

Čuječnost in meditacije se izvajajo kot tečaji in kot tedenska srečanja. Čuječnost je način oz. stil življenja. Vsakodnevne aktivnosti postanejo točke jasne osredotočenosti. Misli ne begajo v preteklost ali prihodnost. razvija se jasna osredotočenost na trenutek tukaj in sedaj. 

Meditacije imajo močan učinek, ko se izvajajo kot Terapevtske meditacije. Imajo to dobro lastnost, da ne potrebujejo veliko časa. Pravilna umirjenost na telesni, čustveni in mentalni ravni, so najboljša podlaga za doseganje zastavljene namer v zelo kratkem času.

 

 

 

Coaching osebnostne  transformacije

Coaching osebne transformacije je pospeševanje korenitih sprememb na področjih prepričanj, lastne vrednosti in zaupanja v lastne sposobnosti. Coaching osebnostne transformacije se lahko izvaja na različnih področjih. Primeren je ko se soočaš z nenačrtovanimi situacijami ali nenapovedanimi dogodki, ki imajo močan negativen vpliva na tvoje življenje – tako na osebnostnem področju, kot tudi na poslovnem področju.

 • Pomanjkanje samozavesti in samozaupanja
 • Nizka samopodoba
 • Strah pred neuspehom ali spremembami
 • Pomanjkanje motivacije in želje po napredovanju

In podobno