Blog

Pet znakov, ki kažejo, da je vaša sakralna čakra zaprta

 

Sakralna čakra se nahaja pod popkom (na sredini poti med sramno kostjo in popkom).

Ukvarja se z našimi čustvi, spolno energijo, veseljem, ustvarjalnostjo in vsekakor s povezanostjo z drugimi ljudmi.

Tu je pet znakov, ki kažejo na to, da je vaša sakralna čakra zaprta, blokirana ali ni v ravnovesju:

 

1. Pomanjkanje  zdravih mej

Če nenehno skušate popravljati druge ljudi, reševati njihove probleme, ali pa se počutite izkoriščene ali neuslišane, postavljate potrebe drugih pred svoje ali  neprestano branite svoj prav, potem je težava v drugi čakri.

Meje so sprejemljive omejitve, ki jih določimo sami  – so naše in veljajo  za ljudmi v našem življenju, ne glede na njihov odziv nanje.

Določanje mej do sodelavcev, družinskih člani ali prijateljev bo edina pravilna pot, ko začutimo, da smo postavili potrebe drugih pred našimi lastnimi potrebami, se počutimo izkoriščene ali pa neljubljene. Morda celo zaigramo samožrtvovanje za ceno zaželenosti in občutka veljave. Vendar, dobro premislite: Mnogi ne znajo postaviti zdravih mej. Bojijo se namreč delovanja po svoji lastni presoji, glede na lastne talente in sposobnosti, kajti strah jih je  kritike in neodobravanja.

Zdrave in jasne meje so sestavina svobode življenja in radosti. Ko je črta/meja zamegljena in nejasna glede tega, kaj vi čutite v primerjavi kaj si nekdo drugi misli, ne veste natančno, čigave so misli ali čustva. Vaše ali od drugih?

Pred postavljanjem mej, jih morate najprej razumeti. Sodelujte s svojimi občutki, ko  vam sodelavec prinese še dodatno delo, čeprav ste že tako in drugače preobremenjeni.

Ko boste lahko opredelili svoje občutke in spoznali, kako neučinkovito in slabo vplivajo na vas, lahko začnete postavljati omejitve glede časa in energije, ki ju boste dali na razpolago za druge. Postavite si jasne in trdne meje, ki vam bodo pomagale pri gradnji lastne vrednosti, samospoštovanja in identitete.

 

 

2. Navezanost – zdrava ali nezdrava?

Navezanost se oblikuje že v otroštvu. Je osnova odnosa do staršev, vendar nam kasneje v življenju lahko dela težave. Po mnenju psihologa J. Bowldy, obstajajo trije stili/tipi navezanosti:

Varna,

Tesnobna in

Izogibajoča navezanost.

 Ko otrok želi izpolniti svoje fizične in čustvene potrebe s strani starša ali skrbnika to tudi dobi, se oblikuje navezanost, ki temelji na varnosti – Varni stil navezanosti. Otrok se počuti varno in dovolj samozavesten v svoji okolici in ve, da bo zanj poskrbljeno.  Kot odrasla oseba s takim načinom navezanosti, je sposoben in pripravljen izraziti svoja čustva, čustvene potrebe, dovoliti partnerju, da je samostojen, mu zaupa in zaupa v njun odnos.

Tesnobni stil navezanosti se lahko pojavi, ko starš ali skrbnik ni dosleden pri vzgoji in pozornosti do otroka. Včasih je do njega zelo ljubeč, drugič ga ignorira. Taka nedoslednost lahko zmede otroka in ga vodi v občutke negotovosti, saj ni prepričan, katero vedenje bo pritegnilo pozornost starša ali skrbnika. V odrasli dobi lahko to privede do pomanjkanja zaupanja, nenehne naklonjenosti in pozornosti do drugih (na primer do partnerja).

Navezanost na način izogibanja pa se pojavi, ko je starš ali skrbnik nedosegljiv. Otrokove potrebe so tako rekoč ves čas zavrnjene ter neuslišane in tako preneha izražati svoja čustva in čustvene potrebe. To vedenje ostane zakoreninjeno tudi ko odraste.

 

 

 

3. Nimate dovolj ustvarjalne energije?

V življenju nenehno ustvarjamo vse, od vsakodnevnih dejanj do svojih misli in občutkov. Ustvarjamo vse – risanje, pisanje, petje, ples, …. Ustvarjalnost prosto teče, ko smo lahko prisotni v tem trenutku in v sozvočju z ustvarjalnostjo. Nič drugega ni pomembno kot le to, kar doživljamo. Čas beži, ne zavemo se niti, da smo lačni, žejni ali utrujeni in čutimo globoko notranje zadovoljstvo.

Ko pa nismo v stanju pretoka, je lahko zelo težko opraviti nalogo. Ustvarjalnost se ustavi. Umetniki to stenje dobro poznajo – ustvarjalna ali kreativna blokada. Zdi se, da je popolnoma nemogoče najti inspiracijo za ustvarjanje. To stanje postane zelo moteče takrat, ko se približujejo določeni roki za oddajo projekta, izvedbo naloge ali podobno. Ustvarjalna blokada lahko privede do tesnobnosti in občutka preobremenjenosti

Zakaj se to dogaja? Vzrok tiči v nenehnem kritiziranju samega sebe – oglašanju notranjega kritika, strahovi  – »Nisem dovolj dober«, slaba samozavest in nezavedno skrivanje  svojih edinstvenih talentov.

 

4. Čustvena nestabilnost

Čustvena nestabilnost je nenaden padec razpoloženja, ki lahko traja od nekaj ur do par dni. Biti ves čas srečen je nerealno pričakovati. A če se vam pogosto dogaja, da vas malenkosti takoj potegnejo v neskončno spiralo skrbi in strahu, brezupja in nemoči, boste težko uravnavali svoje razpoloženje.

Obvladovanje razpoloženja včasih ni enostavna naloga, vendar obstajajo tehnike s katerimi lahko prebrodimo trenutno stanje nestabilnosti. Ena od teh je prizemljitev – povezava z realnostjo. Prepoznavanje resničnega dogajanja in ne tega, kar nam sugerirajo misli. Ko se telo dobro sprosti in umiri, bo tudi um počasi odnehal s svojimi sugestijami. Lahko si vse, kar čutite, brez najmanjše samokritike zapišete na list papirja. Nato list odvržete stran.

 

5. Težave s spolnostjo, spolnimi organi, sečili, ledvicami in vranico

Povezava med umom in telesom nam kaže, da naše telo odraža naše misli in čustva. Bolj in dlje kot smo čustveno preobremenjeni in težav ne odstranimo, bolj se energija ujame /shrani v telesu. Sčasoma se to začuti v telesu kot bolezen.

Ledvica so se mesto, kjer prebiva strah. Težave z ledvicami lahko kažejo na to, da se ledvica bojujejo s strahom, ki se je nakopičil in je ujet v telesu. Če želimo napredovati v življenju, moramo sprostiti in spustiti stare škodljive vzorce in prelivanje solza nad tem, kar je bilo. Strah bo vedno prihajal in odhajal, a če mu gostoljubno odpremo vrata svojega telesa, bo v njem tudi ostal.

Okužbe sečil se pojavijo – energijsko gledano – ko se v njem ugnezdi nerazrešena  jeza glede intimnih odnosov.. za težave, ki jih imamo v življenju nenehno krivimo partnerja ali ljubimca. Potrebno se je odločiti, kako nerazrešeno jezo zaznati, sprejeti in jo nato spustiti.

Vranica bo začela preko težav klicati na pomoč, ko se bodo skrbi začele spreminjati v pravo obsedenost. Nenehne skrbi za nekoga /nekaj, do te mere, da je vse naše delovanje vezano le na skrbi, takrat pademo v globoko brezno teme. Naše razmišljanje ni več jasno, niti ne natančno. Težave z vranico se bodo najbolj očitno pokazale v slabi prebavi in napihnjenosti.

 

Vsebina tega zapisa ni nadomestilo za strokovni zdravniški nasvet, diagnozo ali zdravljenje. 
Je le informativne narave. Vedno poiščite nasvete in presoj o stanju svojega zdravnika ali drugega usposobljenega zdravstvenega delavca.