Blog

POMEN SIMBOLA ČETRTE (ANAHATA) ČAKRE

 

Srčna čakra je naša četrta čakra.

Povezana je z elementom zraka, z lastnostmi ljubezni, povezanosti in sočutja

Sansktrsko ime je ANAHATA, kar pomeni nepremagan, nepodredljiv. Že samo to ime pove, da je srčna čakra v svojem najglobljem  jedru nepoškodovana in nedotaknjena ne glede na drame, ki se dogajajo okoli nas. Prebiva v večni ljubezni.

Na svoje srce se vedno sklicujejo kot na svoj notranji vir sočutja, ljubezni.

Simbol je zelene barve in sestavljen iz 12 cvetnih lističev. V središču pa vidimo šestkrako zvezdo – znano kot HEKSAGRAM.

Zelena barva predstavlja življenje, naravo, preprosto mrežo vsega živega. Barva je povezana z lastnostmi miru in sreče – kot narava sama. Lastnosti miru, sreče in sožitje  pa naj bi vsebovali vsi odnosi – povezani v enost v svoji raznolikosti.

Dvanajst lotosovih cvetnih lističev ima dvojni značaj. Predstavljajo bodisi dvanajst božanskih (božjih) lastnosti srca – blaženost, mir, harmonijo, ljubezen, razumevanje, empatijo, jasnost, čistost, enost, sočutje, prijaznost in odpuščanje.

Istočasno pa nakazujejo tudi na lastnosti, ki blokirajo srčno čakri in jih je potrebno preobraziti: poželenje, prevara, neodločnost, kesanje, upanje, tesnoba, hrepenenje, pristranskost, aroganca, nesposobnost, diskriminacija in kljubovanje.

Heksagram je sestavljen iz dveh trikotnikov – eden usmerjen navzgor, drugi navzdol. To se nanaša na dejstvo, da je srčna čakra stičišče med tremi spodnjimi  (fizičnimi) čakrami in tremi zgornjimi (duhovnimi) čakrami. Torej med tokom zavesti in tokom fizične manifestacije. Srčna čakra tako išče ravnovesje med tokovoma – integracijo duhovnega in fizičnega. Gre tudi za združitev moške in ženske energije – vključevanje prodorne, trdne in nepremične zavesti in popolne predaje v enost stanja bivanja.

Pogosto se v simbol riše tudi Antilopa. Antilopa predstavlja sramežljivost in ranljivost, a hkrati tudi pozornost, čuječnost, nežnost, nedolžnosti in milino.

 

Eterična olja, ki spodbujajo, krepijo čakre:      TUKAJ