Blog

Pomen simbola druge (SVADHISHTHANA) čakre

 

 

Sakralna čakra ali druga čakra je naslednja čakra, ki se premika po lestvi navzgor. Povezan je z elementom vode.

Kaj pomeni VODA?

Voda je simbol za pretok naprej, gibanje, živahnost.

Sanskrtsko ime čakre je Svadhishthana. Ime je sestavljeno iz zloga SVA (jaz) in SHTHANA (kraj), kaj bi lahko združili v prevod – »LASTNO BIVALIŠČE, DOM«

Čakra je namreč dom naših osnovnih čustev, želja, spolne energije in velikega dela podzavestnih vzorcev.

 

Simbol čakre predstavlja oranžno obarvan lotosov cvet s šestimi cvetnimi listi.

V njegovem središču najdemo dva koncentrična kroga, ki skupaj tvorita polmesec.

Poglejmo si, kaj pomenijo posamezni gradniki simbola:

Medtem ko je simbol prve čakre obarvan v rdeče, kar predstavlja aktivnost in življenje, je oranžna barva simbol čistosti, pretoka čiste energije

Šest cvetnih lističev predstavlja šest lastnosti, ki jih je treba prečistiti, premagati, spremeniti tako, da oranžna barva čakre zasije v vsej svoji mogočnosti. Te lastnosti so : Jeza, Sovraštvo, Ljubosumje, Krutost, Želje in Ponos.

Koncentrična kroga na sredini simbola tvorita polmesec. Predstavlja cikle povezane z žensko energijo. Nanašajo se na gibanje, neskončne spremembe, neprekinjen tok pojavov in izkušenj, ki nas vabijo da skočimo v ta tok ne da bi se oprijemali na katere koli pretekle izkušnje. Povabijo nas na skok v tok veselja, radosti in zadovoljstva.

 

Kot simbol se v nekaterih tradicijah pojavi tudi krokodil – predstavlja dvojnost moči in šibkosti, kar kaže na to, da v tej čakri obstaja velika moč in hkrati tudi šibkost.