Blog

POMEN SIMBOLA PETE (VISHUDDHI) ČAKRE

Grlena čakra je povezana z zelo subtilnim elementom – element ETRA. Povezana je  s  komunikacijo, pristnostjo in prečiščevanjem.

Sankrtsko ime ki ga nosi Grlena čakra je VISHUDDI. Je kombinacija dveh zlogov: VISHA (nečistoča) in SUDDHA (prečisti). Torej že samo ime izvira iz dejstva, da Grlena čakra prečiščuje. Prečisti nečistoče, ki prihajajo skozi dihanje ter očisti psiho in podzavest vsega kar nas omeji. Očisti to, kar smo »pogoltnili«, namesto da bi v celoti izkusili in izrazili. To velja tako za slišano, kot tudi povedano. Kolikokrat raje “pojemo” besedo, namesto da bi jo povedali. Česa se bojimo?

Grlena čakra nas vabi , da izrazimo resnični notranji JAZ preko prostega pretoka med zunanjim in notranjim svetom.

Simbol Grlene čakre je modre barve in sestavljen iz 16 cvetnih lističev. V njegovem središči pa najdemo navzdol obrnjen trikotnik in krogom med njegovimi stranicami.

Modra barva simbolizira odprtost, prostor, čistost, modrost in vero, zvestobo, zaupanje.

16 cvetnih lističev predstavlja sposobnosti, 16 stopenj razvoja, utelešenost poštenosti in resnice.

Trikotnik, ki je tudi v tem simbol  usmerjen navzdol nakazuje na odpiranje  navzgor – čisti kanal za zavest duše, neposredno iz naše najvišje resnice. Krog znotraj trikotnika je sinonim za prečiščen um.

Pogosto se v simbol, tako kot pri drugih čakrah, riše tudi žival, ki simbolizira lastnosti čakre. V tem primeru je to BELI SLON. Predstavlja srečo in intimno povezavo z nebom, da lahko prikliče dež, kadar je to potrebno. Predstavlja tudi sveto goro Kalisha ali Meru, ki naj bi povezovala Nebo in Zemljo.

 

Eterična olja, ki spodbujajo, krepijo čakre:      TUKAJ