Rešitve zate

Splošno o hipnozi

Hipnoza ima pri nas še vedno negativen prizvok. Vzrok bo verjetno odrska hipnoza, ki seveda ne spada med skupino resnih terapij. Je stvar zabave. Vendar je hipnoza po svetu, tudi pri vseh resnih evropskih in ameriških medicinskih in psiholoških združenjih priznana kot zelo uporabno terapevtsko orodje, ki ga poučujejo na številnih fakultetah.

Definicija hipnoze (Society for psychological Hypnosis American Psychological Association) iz leta 1995 pravi: Hipnoza je mentalno stanje ali udejanjanje domišljije.

Najnovejše raziskave pa pravijo naslednje: Hipnoza je budno stanje z usmerjeno pozornostjo, povečano sugestibilnostjo in zmanjšano zunanjo zavestnostjo. Hipnotično stanje se vzpostavi lahko na različne načine. Je stanje globoke relaksacije in intenzivne koncentracije. Zavest se odmakne od vsakdanjih skrbi in pusti odprto pot podzavesti, ki komunicira s terapevtom. Ker je zavest odmaknjena, se klient lahko osredotoči na reševanje stvari, težav brez vpletanja tesnobe, strahu in razmišljanj.

V hipnozi ne spimo, še vedno slišimo in naše fiziološke funkcije delujejo normalno. Tako stanje se nam lahko zgodi večkrat na dan – gledanje zelo napete nogometne tekme ali filma – prav gotovo nas v teh trenutkih ne zanima čisto nič. Naša pozornost ve usmerjena v dogajanje na ekranu in vse ostalo je nepomembno.

Zgrešena mnenja o hipnozi:

 • Ko sem v hipnotičnem stanju lahko izdam skrivnost: Ni res. Poveš samo tisto, kar želiš.
 • Iz hipnoze se ne bom zbudil: Ni res. Hipnoza ni spanje, je budno stanje usmerjene pozornosti, saj so možgani v aktivnem stanju, ki je enako tistemu v budnem stanju.
 • V hipnotičnem stanju izgubim razsodnost in razumnost: Ni res. Hipnoza je popolnoma naravni proces, ki se nam dogaja vsak dan. Samo pomislite na napeto nogometno tekmo ali film. Ali nismo takrat pozorni samo na dogajanje na ekrani in na nič drugega? Ali pa  avtomatična vožnja avtomobila, ko se naenkrat znajdemo na cilju? Vse to je naravno stanje usmerjene pozornosti.
 • Iz hipnoze se ne bom zbudil: Ni res. Iz hipnotičnega stanja lahko izstopimo vedno, ko to želimo.

Razlika med Odrsko hipnozo in Klinično ( Medicinsko ) hipnozo

Odrsko hipnozo lahko izvajajo laični hipnotizerji, medtem ko jo terapevti ne smejo. Klinična (medicinska) hipnoza je namenjena terapevtski komunikaciji s klientom z namenom doseganja določenega terapevtskega cilja. Laična hipnoza  pa lahko povzroči veliko neprijetnosti, škode, saj ni usmerjena v reševanje klientovih težav. Velik problem lahko postane, ko se laični hipnotizer sreča s psihotičnim (lahko je psihoza v latentnem stanji), močno emocionalno motenim, hudo depresivnim ali suicidalnim klientom. Nevaren je tudi nehoten priklic travmatskih izkušenj in podoživljanje dogodkov iz preteklosti. Laični hipnotizer brez določenega znanja, takega stanja ne bo prepoznal.  Škoda je lahko nepopravljiva.

Medicinska hipnoza se uporablja v zdravstvene namene. Torej pomaga pri:

 • Depresiji
 • Strahovih, anksiozah, fobijah
 • Dvig  samozavesti in znižanje treme pred javnimi nastopi, pred izpiti,
 • Krepitvi pozitivnega ega
 • Večanju učinkovitosti, motivaciji pri študiju
 • Zasvojenostih
 • Psihosomatskih motnjah in avtoimunih boleznih, odvisnostih (kajenje), motnjah hranjenja, motnjah spanja
 • Kroničnih bolečinah, migrene
 • Nespečnosti

Medicinska (klinična) hipnoza je varna 

Hipnoza je varna le, kadar jo izvaja za to usposobljen strokovnjak. Izvaja se individualno in postopno

Čuječnost in meditacije 

Naš um nas vodi v pretekle izkušnje ali pa načrtuje prihodnost. Tako zelo redko pa dovoli, da se za trenutek ustavimo, pogledamo okoli sebe, zaznamo ta trenutek, tukaj in zdaj. Pa naj bodo pomladanske barve cvetlic, njihov svež vonj, ali pa življenje, ki se ravno sedaj odvija. Izgubljeni na časovnici ne najdemo trenutka večnosti. Uma ne moremo utišati. To kar počne je vendarle njegovo delo. Lahko pa ga izurimo v čudovitega služabnika, ki bo z nami dobro sodeloval.

Kako? s pomočjo delavnic Čuječnosti – skupinskih ali individualno.


Coaching Transformacije

coaching transformacije je pospeševalnik sprememb na področju prepričanj, lastne vrednosti, zaupanja v lastne sposobnosti in spretnosti,. Je iskanje skritih talentov in sposobnosti, ki so prikrite z napačnimi prepričanji.

Coaching transformacije omogoči odkrivanje , spoznavanje lastnosti ega, globin podzavesti ter razvijanje lastne edinstvenosti. Osvobajajo se omejitve, ki preprečujejo doseganje ciljev, se zamenjujejo z novimi načini razmišljanja in sprejemanja sebe.

Coaching je zelo primeren takrat, ko se znajdemo v različnih situacijah, soočamo s spremembami, ki lahko močno vplivajo na nas – osebno in poslovno.

Pomanjkanje samozavesti in samozavedanja lastnih vrednosti

Strah pred neuspehom in uspehom

Izguba motivacije in energije

Slaba fleksibilnost v različnih situacijah

Stres tako doma, kot na delovnem mestu

Obupanost, sram, obžalovanje