Trema
Blog

TREMA

TREMATrema

Beseda trema je že kar precej oguljena. Izrečena je bila in bo še  neštetokrat

Trema pred nastopom ,  pred spraševanjem,  pred izpitom, pred razgovorom za službo,  … tudi trema pred čisto običajnimi vsakdanjimi stvarmi, če so le malenkost drugačne in nanje nismo povsem pripravljeni . Vsak bližajoči dogodek, še bolj pa če je nepoznan, nov  lahko izzove pojav treme.

Psihologi jo definirajo kot vrsta bojazni, ki je povezana z razmišljanjem o prihodnosti. Torej gre za razmišljanje o nekem dogodku, ki se bo zgodil v prihodnosti. Preko premlevanja tega dogodka pa si lahko povsem slučajno ustvarimo strašljivo predstavo. Dogodku / situaciji dodamo pridih grožnje. Seveda pa je ravno ta pridih pravi magnet za tremo. Niti ni pomembno, kakšen bo dogodek. Pomembno je, da ga miselno označimo kot grožnjo (majhno ali veliko).

 

Trema pa ima tudi zanimivo lastnost, ki se je v času njenega trajanja ne zavedamo.

Pred situacijo se trema  stopnjuje. Stopnjevanje traja vse dokler se situacija/dogodek ne začne odvijati – torej vstopi v sedanji čas. V »Tukaj in zdaj«.

To pa je trenutek, ko se trema razgradi in izgine. Kar pa je povsem logično, saj je njen vir – razmišljanje o prihodnosti, izginil.

Zato si dobro zapomnite:

trema ima tako dolg rok trajanja, kot traja pot do situacije. Prej ko začnete razmišljati o »grozeči« situaciji, več časa bo vaša »najboljša« sopotnica … vse do trenutka “Tukaj in zdaj”

Nasvet: če vas dogodek / situacija čaka šele konec naslednjega tedna, posvetite misli raje stvarem, ki jih opravljate danes.  Do konca naslednjega tedna je še kar nekaj dni, kaj ne?