Blog

Vijolična barva

Vijolična barva se nanaša na domišljijo in duhovnost. Spodbuja in navdihne domišljijo. Je introspektivna barva, ki nam omogoča, da pridemo v stik s svojimi najglobljimi mislimi.

Pomaga tistim, ki iščejo smisel življenja in duhovno izpolnitev. Širi namreč naše  zavedanje in nas povezuje z višjo zavestjo. Povezana je s preobrazbo. Nanaša se tudi na domišljijski svet in pobegi od realnosti. Je tudi sanjač in beži pred resničnostjo.

Spodbuja tudi harmonijo uma in čustev, zato prispeva k duševnemu ravnotežju in stabilnosti. Torej vijolična barva podpira meditacijo.

Vijolična barva navdihne brezpogojno ljubezen, brez vpletanja ega. Spodbuja sočutje. Torej je barva humanitarca, ki z vsem srcem deluje in dela dobro za druge. V kombinaciji z modrostjo in ter ponižnostjo lahko doseže veliko – za tiste, ki nimajo dovolj sreče.

Posebej pa je povezana tudi s plemstvom, kar daje vtis razkošja, bogastva in ekstravagance. Je močna. Ima bogastvo in kakovost, ki zahteva spoštovanje. Je ambiciozna in samozavestna barva.

Preveč vijolične barve, lahko nekoga potisne v depresijo. Zato naj bi jo ljudje, ki so podvrženi depresiji, bolehajo za njo ali pa je njihovo razpoloženje več ali manj na meji depresije, uporabljali v majhnih količinah.

Če je vijolična barva vaša najljubša, se to odraža tudi v vaši osebnosti:

Ste  sočutni in razumevajoči. Zelo dobro razberete in razumete potrebe drugih, prepoznate njihove bolečine in ste tista oseba, ki jim boste gotovo ponudili pomoč. To pa vas ne bo v nobenem primeru izčrpalo – nasprotno: to vas bo dodatno motiviralo. Toda paziti morate na možnost, da vas bodo včasih ljudje tudi izkoristili. Ste nežni in svobodnega duha, vendar pogosto občutljivi na kritike drugih. Navdušujete s kreativnostjo, ustvarjalnostjo, mirnostjo in dobro intuicijo.

Vijolična barva ima tudi svoj vpliv na poslovni uspeh:

Nakazuje na bogastvo in ekstravaganco. Pogosto se uporablja za označevanje visokokakovostnih ali vrhunskih produktov – še posebej, če ji je dodana zlata barva.. Enako velja tudi pri storitvah. Svetlejši odtenki bodo bolj privlačili ženske, temnejši pa moške. V kombinaciji z oranžni barvo bo sporočala edinstvenost, enkratnost produkta ali storitve.

 

Pozitivne lastnosti vijolične barve:

Nenavadno, individualni, ustvarjalno, novost, visoka kvaliteta, lepota (barva Sivke – vijolična z odtenkom modre barve), humanitarno, sočutno, intuitivno (barva Ametista), skrivnost.

Negativne  lastnosti vijolične barve:

 Nezrelost (lila barva), nepraktičnost, cinizem, odmaknjenost, aroganca (temno vijolična)

 

Učinki vijolične barve:

Empatija: sočutje, prijaznost, ljubezen do sočloveka

Nadzor čustev: Čustev ne bo pokazala, četudi so močno boleča. V nasprotju z rdečo, ki je nagnjena k čustvenim izbruhom.

Spoštovanje in ugled: ima kraljevski nastop, bogastvo in potrebo po spoštovanju.

Nepraktičnost: Je zelo nepraktična barva. Z glavo v oblakih in nogami, ki niso na tleh. Življenje vidi bolj tako, takšno kot si ga sama predstavlja in ne kot v resnici je.

Cinizem: Tudi to je   lastnost vijolične barve.