Blog

Vrednote in otrok v 21. stoletju

Torej katere vrednote bodo potrebovali otroci, ki odraščajo v 21. stoletju?

Mogoče bo  odgovor presenetljiv: enake vrednote, ki so omogočile uspeh prejšnjim generacijam: spoštovanje, odgovornost, trdo delo, integriteta, sočutje itd. Povečana prisotnost socialnih medijev vsekakor tega ne spreminja. Pač pa nasprotno,  bolj kot kdaj koli prej so  trdne, zdrave vrednote tiste, ki bodo otroke ščitile pred nezdravimi sporočili (vrednotami) ki jih ponujajo mediji.

Na žalost pa je veliko ljudi izgubilo stik s tem, kakšne so vrednote in kje je njihovo mesto v družbi in družini. Menijo da so vrednote vzvišen ideal, ki ima malo povezave s vsakdanjim življenjem. Kljub temu pa bi morale biti vrednote vtkane v vsako nit ki veže  družino skupaj.  Odražale naj bi se v vseh aktivnostih: odgovornost za določena opravila (odnese smeti) disciplina (pravočasno naredi domačo nalogo) in podobno.

 Vrednote so del vas  

V najbolj zgodnjem otroštvu ste ravno vi tisti, ki otroku veljate za vzornika in učitelja. Nanj imate najmočnejši vpliv. Vse kar govorite, čutite in počnete, pošiljate otroku na subtilen način, vendar  zelo močna sporočila o vaših vrednotah. Zaradi tega se morate vprašati: Ali se držim /ali hodim  s svojimi vrednotami?

Odgovor na vprašanje, kako otroku  prenesti  vrednote še dodatno oteži dejstvo, da tisto kar vi mislite , da jih učite, ni vedno isto, kar se od vas naučijo. Morda otroku vaša dejanja niso dovolj jasna in jih ne razume. Zato se le prepričajte,  ali res živite življenje v skladu z vašimi vrednotami. Ali vaša dejanja jasno izražajo vaše vrednote in ali jih otroci lahko razumejo.

Vrednote naj bodo del pogovorov – sprašujte jih o njihovi vrednotah

»Pogovorite se s svojim otrokom« je morda najpogostejše ponujeno priporočilo strokovnjakov. Vendar pa se pri vrednotah rahlo zatakne – Kakšne vrednote pa imajo vaši otroci? Zaradi nejasnosti, kakšne so njihove vrednote ali pa preprosto zaradi pomanjkanja časa in energije, se mnogi starši redko usedejo in pregovorijo o vrednotah.

Pogovor o vrednotah se lahko zgodi povsem slučajno in mimogrede, spontano. Vsakodnevno življenje je napolnjeno z lekcijami o vrednotah ki čakajo, da se jih dotaknete in naučite. Če so vaše »antene« pripravljene za sprejem teh signalov, boste te priložnosti takoj zaznali in uporabili pri kratkem klepetu z otrokom. Lahko pa postanejo daljši pogovori o vrednotah neke vrste družinski obred in rutina. Če se z otrokom pogovarjate o vrednotah, jim jasno sporočate kako pomembne so  za vas in za družino. Prav tako jim dajete priložnost, da se naučijo še več o njih. Taka vzgoja daj e otroku trdne temelje, na katerih bo kasneje gradil nove lastne vrednote.

 Vrednote so čustva – naj jih otroci začutijo

Čustva prepričljivo vplivajo na to, kako otroci delujejo. Nekateri strokovnjaki menijo, da so čustva, kot sta empatije in krivda, prirojena in služijo prilagajanju, saj pomagajo ljudem videti stvari na način, ki jim koristi. Nekatera čustva otroke omejujejo. Dajo jim jasno vedeti, da ne delajo prav. Strah otroku povzroči nelagodje in razmišljanje o nepravilnem ravnanju. Krivda povzroči obžalovanje in sram, potem ko je otrok prekršil vrednoto. Ker se otroci ne želijo počutiti slabo in nelagodno, je zato manj verjetno, da bodo ponovno delovali proti vrednoti.

Druga čustva pa spodbujajo izražanje določenih vrednot. Čustva kot so navdih, otroke motivirajo, da ravnajo moralno, ker cenijo tako vedenje s prijetnim čustvom. Sledijo tudi druga čustva, kot so ponos in zadovoljstvo, ki še dodatno okrepijo primerno, moralno vedenje.

Vrednote so izbira – otroci naj sami odločajo o vrednotah

Vrednote si kompas, ki mu otroci lahko sledijo pri odločitvah s katerimi se spoprijemajo. Na primer, če se bodo morali odločati med možnostjo lagati staršem ali povedati resnico, bodo njihove vrednote pri odločitvi odigrale pomembno vlogo. Otroci, ki razumejo vrednote in povežejo pozitivna čustva z njimi, imajo veliko večjo možnost , da sprejmejo odločitev ki temelji na vrednotah – razmislijo o njeni vrednosti, pretehtajo koristi in stroške ter se odločijo za možnost, ki je skladna z vrednotami svoje   družine – namesto tiste, ki temelji na lastnem interesu ali kot odgovor na pozive priljubljenih družabnih medije ali vrstnikov.

Vrednote so socialne – naj otroci sodelujejo z vrednotami

Na vrednote vplivajo reakcije, ki jih otroci dobijo od drugih kot odziv na njihovo vedenje. Vedenje vodeno preko vrednot  bo socialno sprejemljivo in zaželeno. Tako dejanje bo ponovno spremljano s prijetnimi čustvi, ki bodo še dodatno krepila ponotranjenje pozitivne vrednote. Dejanja, ki so v nasprotju s pozitivnimi vrednotami, bodo družbeno nesprejemljiva in posledično prepovedana – kaznovana. Težava je v tem, da so otroci ranljivi  na vplive  družabnih omrežij. Pritiski vrstnikov pogosto ovirajo otroke pri sprejemanju zdravih odločitev. Na primer  oglaševanje hitre hrane močno vpliva na sprejemanje odločitev – kupci določenih proizvodov bodo postali priljubljeni in lepi – ravno tako kot na reklamnih spotih. Sicer bodo poraženci in nepomembni. Pritiski bodo naraščali, otroci se bodo mogoče počutili celo prisiljene, da se odločajo na podlagi potrebe po »biti sprejet« v skupnosti. Vendar bo vaš najboljši ščit pri tem ohranjanje pozitivnih vrednot že v zgodnjem otroštvu. Tako bodo otroci kasneje v podobnih situacijah prepoznali slabe vplive in nezdrave vrednote ki jih silijo k neprimernem vedenju. Odločali se bodo bolj preudarno na osnovi lastnih vrednot.

Vrednote so življenje – naj otroci živijo vrednote

Resnična moč vrednot se pokaže ko se izrazijo do popolnosti v vsakdanjem življenju. Vse kar počnete skupaj z otrokom, naj bodo močna sporočila vrednot ki se kažejo v akciji, delovanju.  Naj bodo cenjena tudi majhna dejanja –  saj so zdrave vrednote dobri temelji za uspešno življenje.

 

 

vir:Psychology Today